Sprogimas

ISM rektorius: naujame pastate įsikūrėme bent dvidešimčiai metų

rektoriusISM Vadybos ir ekonomikos universitetui persikėlus į buvusį Vilniaus centrinio pašto pastatą Gedimino prospekte, aukštosios mokyklos rektorius Dalius Misiūnas sako, kad universitetas čia turėtų veikti bent du dešimtmečius. 

„Praeitame pastate Arklių gatvėje ISM prabuvo septyniolika metų. Šitame pastate mes planuojame praleisti bent dvidešimt metų, o gal ir ilgiau. Todėl atitinkamai ir pasiruošimas, ir visi sprendimai yra priimami galvojanti apie labai ilgalaikį praleidimą“, – naujojo universiteto pastato pristatyme antradienį sakė D. Misiūnas. 

„Didelis etapas prasideda. Universitetui persikraustyti yra pakankamai rimtas pokytis. To nedarome labai dažnai“, – teigė jis.

D. Misiūnas vėliau BNS teigė, jog pastatą iš jo savininko – privataus kapitalo fondų valdymo įmonės „Lords LB Asset Management“ fondo valdomos bendrovės „Terseta“ – universitetas išsinuomojo 15 metų su galimybe pratęsti dar penkiems metams.  

Pasak rektoriaus, paskaitos naujajame pastate prasidėjo vasario pabaigoje. D. Misiūnas pažymėjo, kad būdamas privačiu universitetu bei negaunantis valstybės biudžeto lėšų ISM pastato išlaikymu rūpinasi savarankiškai.

„Priimdami sprendimą dėl pastato atsižvelgėme ir į tai, kad jis būtų patrauklus, patogus, veikiantis taip, kad studentai galėtų juo naudotis ir džiaugtis“, – teigė D. Misiūnas. 

„Iš kitos pusės, kad jo išlaikymas būtų efektyvus ir, aišku, kad jis būtų tvarus“, – pridūrė jis. 

Anot ISM rektoriaus, pastatas technologiškai buvo pertvarkytas „šimtu procentų“. 

„Kalbame apie istorinį paveldą, kultūros paveldą, saugomus dalykus, kad yra šioks toks apribojimas kalbant apie tvarumą, nes pakankamai daug vietų šitame pastate mes negalėjome laisvai keisti“, – teigė D. Misiūnas. 

„Tačiau žiūrint iš technologinės pusės pastatas yra šimtu procentų perdarytas. Visa inžinerija, visa infrastruktūra yra nauja (...) vienas iš indikatorių yra, kad nuo F energetinės klasės mes pakilome iki B“, – kalbėjo jis.

„Tai pareikalavo nemažai investicijų ir įvairių išmanių sprendimų, bet galų gale tai pavyko ir kartu su pastato savininkais pavyko rasti sprendimus, kurie leido tą klasę pasiekti ir turėti tvarų dalyką“, – sakė rektorius.   

D. Misiūnas BNS teigė, jog pastato rekonstrukciją finansavo jo savininkas, tuo metu ISM investavo tik į galutinį jo įrengimą. Pasak rektoriaus, tai universitetui kainavo kelis milijonus eurų.

Pasak jo, į naujas patalpas universitetą nuspręsta perkelti baigiantis ankstesniojo pastato nuomos terminui. 

„Mes Arklių gatvėje turėjome aiškios trukmės nuomos sutartį ir jai artėjant į pabaigą pradėjome svarstyti alternatyvas, ar tai būtų pratęsimas, ar išsikėlimas (...) Kada vertinome, kas yra geriau, identifikavome kelis galimus variantus, ir šis variantas patiko tiek, kad nusprendėme investuoti ir persikelti“, – pasakojo D. Misiūnas. 

Pasak D. Misiūno, šiuo metu ISM Vadybos ir ekonomikos universitete studijuoja apie 1,8 tūkst. studentų. 

Vilniaus centrinio pašto pastatas, kuriame įsikūrė aukštoji mokykla, yra dviejų epochų – 19–20 amžių istorizmo-neorenesanso ir 20 amžiaus antros pusės modernizmo – kūrinys. 1969 metais atliekant pastato rekonstrukciją  architektai Algimantas ir Vytautas Nasvyčiai išsaugojo istorinį fasadą, o viduje sukūrė naują erdvę, pritaikytą pašto funkcijai.

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode