Sprogimas

matasRusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Vašingtono noras aptarti Rusijos saugumo reikalavimus, kuriais Maskva siekia pažaboti NATO plėtrą į rytus, yra „teigiamas“.

„Akivaizdu, kad vienas iš svarbiausių elementų šiandien yra stabilumas ir saugumas, – savo metinėje metų pabaigos spaudos konferencijoje žurnalistams sakė V. Putinas. – Ir mes turime suprasti, kaip bus užtikrintas mūsų saugumas. Todėl be jokių gudrybių mes tiesiogiai iškėlėme klausimą, kad NATO judėjimo toliau į rytus nebeturėtų būti.“

„Kamuolys jų pusėje. Jie turi pateikti mums kokį nors atsakymą“, – teigė Kremliaus šeimininkas

„Kol kas, apskritai, matome teigiamą reakciją. JAV partneriai mums pasakė, kad yra pasirengę pradėti šią diskusiją, šias derybas pačioje kitų metų pradžioje Ženevoje“, – kalbėjo jis.

„Paskirti abiejų pusių atstovai. Tikiuosi, kad padėtis vystysis būtent šiuo keliu“, – sakė Rusijos prezidentas.

Maskva praėjusią savaitę Vakarams pateikė plačius saugumo reikalavimus, sakydama, kad NATO neturi priimti naujų narių ir steigti naujų karinių bazių buvusiose sovietinėse šalyse.

Kelios NATO narės juos atmetė.

Vašingtonas teigė, kad yra atviras diskusijoms, tačiau dar nepateikė išsamesnio atsakymo į Maskvos reikalavimus. JAV pareigūnai sakė, kad kai kurie Rusijos pasiūlymai yra „nepriimtini“.

Gerokai sugriežtinęs savo retoriką V. Putinas antradienį perspėjo, kad Rusija yra pasirengusi imtis karinių žingsnių, atsakant į „nedraugiškus“ Vakarų veiksmus dėl Ukrainos konflikto.

Rusijos prezidentas taip pat ragino surengti „rimtas derybas“ dėl Rusijos saugumo reikalavimų, pateiktų JAV ir NATO.

Rusijos prezidentas jau daug savaičių kaltino Jungtines Valstijas ir Vašingtono vadovaujamą NATO aljansą kurstant įtampą prie Rusijos sienų, tačiau tas pareiškimas buvo pirmas, kuriame jis užsiminė apie galimą konfliktą.

Vakarų vyriausybės kaltina Maskvą sutelkus maždaug 100 tūkst. karių prie Rytų Ukrainos, kur vyriausybės kariuomenė nuo 2014 metų kariauja su prorusiškais separatistais.

Rusija neigia besiruošianti įsiveržti, taip pat iš JAV bei NATO reikalauja teisinių saugumo garantijų, be kita ko, kad Aljansas sustabdytų savo plėtrą į rytus.

Vakarai perspėjo dėl skaudžių ekonominių pasekmių, jei Rusija pradės puolimą.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė
BNS nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode