Parama dėkojame




Sprogimas

Ne visada matomos Ukrainos karo aukos – gyvūnai

gyvunaiKaras Ukrainoje palietė ne tik šalies gyventojus, bet ir tuos, kurie pabėgti ar pasislėpti negali – gyvūnus. Daugelis augintinių liko be šeimininkų, elgetauja gatvėse, o gyvenantiems prieglaudose trūksta maisto ir medikamentų sužalojimams gydyti. Todėl minint karo Ukrainoje metines Aplinkos ministerija kviečia atsigręžti į Ukrainos gyvūnus ir jiems paaukoti.

„Pernai kaip tik minėjome Gyvūnų gerovės metus ir šiemet perėmėme gyvūnų augintinių gerovės politikos koordinavimą, todėl jų gerovė, priežiūra, dauginimas mums yra vis artimesnė tema. Karo Ukrainoje kontekste gyvūnija yra viena iš daugelio nematomų aukų, todėl raginu visus jų nepamiršti ir Ukrainos gyvūnus paremti finansiškai – tai mažiausia, ką galime šiuo metu padaryti“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Aplinkos ministerijos darbuotojai karo Ukrainoje metinių išvakarėse susitiko su režisieriumi Mantu Narkevičiumi ir fotožurnalistu Deniu Vėju, kurie pasidalijo pasakojimais ir dokumentine medžiaga iš gyvūnų kasdienybės karo nusiaubtoje šalyje.

„Kuo šiandien gyvena Ukraina, nėra vieno atsakymo, nes labai priklauso, kokioje Ukrainos dalyje esi ir kas tuo metu vyksta. Yra saugios erdvės, bet yra ir tokios, kaip Bachmutas. Sprogimai nenutyla, viskas dreba, tokiose vietose vis dar gyvena žmonės, gyvūnai. Ką pamačiau – apokaliptiniai peizažai ir gyvūnai yra to peizažo dalis“, – sako Denis Vėjas, jau tris kartus nuo karo pradžios lankęsis Ukrainoje.

Dokumentalistai porai mėnesių buvo išvykę į Borodianką ir Irpiną, kur fiksavo ten gyvenančių keturkojų kasdienybę. Borodiankoje Denis ir Mantas aplankė gyvūnų prieglaudą, kurios šeimininkė prasidėjus karui globojamus šunis paliko uždarytus aptvaruose. Juose keturkojai buvo įkalinti mėnesį laiko, daugelis jų neišgyveno. Irpine kūrėjai susitiko su aktoriumi Aleksėjumi Surovtsevu, kuris nuo karo pradžios gelbėja paliktus augintinius ir juos atiduoda jų šeimininkams.

„Vienas reportažas yra apie antiheroję, kuri prasidėjus karui paliko šunis be maisto, vandens. Kita istorija – apie savanorį, kuris nepailsta gelbėti augintinių. Iš vienos pusės tai istorijos apie gyvūnus, bet taip pat ir apie mus. Kas būtų, jei kažkas panašaus nutiktų mums? Čia susiduriame su vertybių, atsakomybės temomis“, – pastebi režisierius Mantas Narkevičius.

Dokumentalistų vaizdo reportažai dar nėra publikuojami viešojoje erdvėje, bet su Ukrainos gyvūnų istorijomis galima susipažinti ir atsakingos žurnalistikos erdvės „NARA“ interneto puslapyje.

Ukrainos gyvūnus kviečiame paremti „Tušti narvai“ sukurtoje platformoje www.ukrainosgyvunai.lt. Organizacija bendradarbiauja su Ukrainos gyvūnų apsaugos organizacija „Unique Planet“. Kyjive dirbantys aktyvistai nuolat ieško gyvūnų prieglobsčio vietų, kurioms pagalbos šiuo metu reikia labiausiai. Visi surinkti pinigai skiriami karo paveiktiems Ukrainos gyvūnams padėti.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode