Sprogimas

Alytaus regiono gyventojams bus patogiau tvarkyti tekstilės atliekas

alytausAtliekų tvarkymo programos lėšomis Alytaus regione įrengti 85 vnt. tekstilės konteinerių. Tam iš atliekų tvarkymo programos skirta kiek daugiau nei 70 tūkst. eurų.

Konteineriai įrengti visose Alytaus regiono savivaldybėse: Alytaus miesto – 16 vnt., Alytaus rajono – 10 vnt., Birštono – 2 vnt., Druskininkų – 27 vnt., Lazdijų rajono – 15 vnt., Prienų rajono – 10 vnt., Varėnos rajono – 5 vnt. Vietas konteineriams įrengti parinko savivaldybių administracijos ir seniūnijos. Konteineriai skirti tekstilės atliekoms – drabužiams, avalynei, patalynei, antklodėms, minkštiems (pliušiniams, medžiaginiams) žaislams, užuolaidoms ir kitoms tekstilės gaminių atliekoms. Per mėnesį Alytaus regione tokių atliekų surenkama apie 60 tonų.

Skaičiuojama, kad į komunalinių atliekų srautą patenkančios tekstilės atliekos sudaro maždaug 8 proc. viso komunalinių atliekų srauto Lietuvoje ir beveik visos yra šalinamos sąvartynuose ar sudeginamos. Tekstilės atliekomis teršiama ne tik aplinka, bet ir prarandamos žaliavos. Dalis surinktų tekstilės atliekų bus tinkama antriniam panaudojimui, kita dalis – perdirbimui. Likęs kiekis, kuris netinkamas perdirbimui ir panaudojimui, bus sudegintas.

Pakartotinis drabužių naudojimas padeda ne tik išvengti taršos, bet ir sutaupyti daug energijos bei kitų išteklių naujų drabužių gamyboje. Drabužiai, kurių negalima pakartotinai naudoti, gali būti perdirbami į kitus gaminius – tokius, kaip pašluostės ar šilumos izoliacinės medžiagos. Atliekų deginimas arba šalinimas sąvartynuose yra paskiausias pasirinkimas, kai nėra galimybių jas perdirbti.

Iš viso Lietuvoje iki 2023 m. pabaigos papildomai planuojama pastatyti apie 1700 vnt. tekstilės atliekų surinkimo konteinerių. Į tekstilės atliekų konteinerių tinklo sukūrimą bus investuota apie 1,8 mln. eurų. Iš jų – 1,5 mln. eurų Atliekų prevencijos ir programos lėšos, kita dalis – savivaldybių lėšos. Iki šių metų pabaigos planuojama užbaigti dar bent keletą projektų.

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode