Sprogimas

Per pirmąjį šių metų pusmetį nuo koronaviruso mirė 3,3 tūkst. žmonių – Higienos institutas

pradetaPer pirmąjį šių metų pusmetį nuo koronaviruso mirė 3320 žmonių, rodo Higienos instituto duomenys.

Daugiausiai mirčių šiemet registruota sausį – nuo šios infekcinės ligos mirė 1270 žmonių, mažiausiai – birželį, kai mirė 149 žmonės.

Tuo metu Statistikos departamento duomenimis, per šį laikotarpį nuo COVID-19 fiksuotos 2547 mirtys, tačiau įstaiga taip pat nurodo, kad jų duomenys yra preliminarūs. 

Tą BNS patvirtino ir Higienos instituto Mirčių registro vadovė Rūta Ustinavičienė.

„Mirties atvejų ir jų priežasčių valstybės registras, remdamasis PSO Medicininio mirties liudijimo kodavimo taisyklėmis, kuriomis naudojasi ir kitos šalys, iš Medicininio mirties liudijimo išrenka pagrindinę mirties priežastį statistikai – ligą, sukėlusią patologinių būklių grandinę ir tiesiogiai lėmusią mirtį“, – teigė ji.

R. Ustinavičienė teigimu, Statistikos departamentas mirtis nuo COVID-19 skaičiuoja iš mirties liudijimo pagrindinės mirties priežasties eilutės „dar neatlikus sukodavimo ir pagrindinės mirties priežasties išrinkimo pagal PSO taisykles“.

„Medicininiame mirties liudijime COVID-19 liga kartais būna įrašyta ne į pagrindinės mirties priežasties eilutę, o į kitas eilutes arba prie kitų svarbių patologinių būklių, lėmusių mirtį, todėl skaičiai ir skiriasi“, – aiškino Higienos instituto atstovė.

„Pavyzdžiui, jei gydytojas į mirties liudijimo pagrindinės mirties priežasties eilutę įrašys pneumoniją, o kaip tiesioginę mirties priežastį – COVID-19, Statistikos departamento COVID-19 statistikoje ši mirtis nefigūruos, tačiau atlikus kodavimą, ši mirtis bus priskirta mirčiai nuo COVID-19, kadangi ji sukėlė pneumoniją, o ne atvirkščiai“, – pridūrė ji.

Pasak R. Ustinavičienės, ir šie Higienos instituto duomenys dar nėra galutiniai, nes metų eigoje yra tikslinami: dalis mirties liudijimų gaunami pavėluotai, o laikini medicininiai mirties liudijimai vėliau pakeičiami galutiniais.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode