Sprogimas

Už neapykantą kurstantį komentarą – 2 tūkst. eurų bauda

Tauragės apylinkės teismas kaltu pripažino 35-erių metų asmenį dėl viešo žeminimo, niekinimo asmenų grupės, išskirtos seksualinės orientacijos pagrindu ir skyrė 2 tūkst. eurų baudą.

Kaip skelbia teismas, komentatorius į teisėsaugos akiratį pakliuvo gavus pranešimą iš neapykantos nusikaltimų pranešimų platformos manoteises.lt.

Pranešta, kad balandį po „Lietuvos diena“ Facebook paskyroje paskelbto dienraščio „Kauno diena“ straipsnio „Po skandalingų P. Gražulio šokių nuomonę išsakė kalbininkai: žodis „pederastas“ – nevartotinas“ parašė komentarą, kuriuo viešai žemino, niekino homoseksualius asmenis.

Ikiteisminio tyrimo metu apklaustas vyras savo kaltę pripažino visiškai ir nuoširdžiai gailėjosi.

Nurodydamas parašyto žeminančio ir niekinančio komentaro motyvus, vyras aiškino, kad mano, jog homoseksualai nori per daug teisų Lietuvoje, o jų elgesys dėl išskirtinių teisių jį labai piktina. Vyras tvirtino suprantantis, kad taip elgtis negalėjo.

Teismas įvertinęs surinktų įrodymų visumą, konstatavo, kad tokiu būdu viešai per visuomenės informavimo priemonę – interneto puslapį – kaltinamasis žemino, niekino asmenų grupę, išskirtą seksualinės orientacijos pagrindu.

Skirdamas baudą teismas atsižvelgė, kad kaltinamasis administracine tvarka nebaustas, nenustatyta jo atsakomybę sunkinančių aplinkybių. Kadangi jis pripažino savo kaltę ir nuoširdžiai gailėjosi, skirta 3 tūkst. eurų bauda sumažinta trečdaliu – iki 2 tūkst. ančių eurų.

Kaltinamasis, nesutikdamas su bausmės paskyrimu teismo baudžiamuoju įsakymu, per 14 dienų nuo šio dokumento įteikimo dienos turi teisę paduoti teismui, surašiusiam tą teismo baudžiamąjį įsakymą, prašymą reikalaudamas surengti bylos nagrinėjimą teisme.

Jei kaltinamasis paduoda prašymą reikalaudamas surengti bylos nagrinėjimą teisme, teismo baudžiamasis įsakymas neįgyja teisinės galios. Jei kaltinamasis šia teise nepasinaudoja, teismo baudžiamasis įsakymas įsiteisėja ir vykdomas šio kodekso nustatyta tvarka. Įsiteisėjęs teismo baudžiamasis įsakymas yra neskundžiamas.

Balandį Valstybinės lietuvių kalbos komisijos Žodyno pakomisė konstatavo, kad žodis „pederastas“ turi menkinamąją reikšmę ir yra nevartotinas leidyboje, visuomenės informavimo priemonėse, komentaruose bei viešajame gyvenime.

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode