Marcinkevičius




Naująja skambučių linija bus siekiama mažinti narkotikų prieinamumą mokyklose

narkotikuAntradienį policija paleido anoniminę skambučių liniją, ja bus galima pranešti apie galimus narkotikų platintojus – ši priemonė bus nukreipta į kovą su organizuotu nusikalstamumu ir narkotikų prieinamumu mokyklose.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad efektyvi kova su narkotikų vartojimu, ypač tarp nepilnamečių, išlieka ministerijos prioritetu, ji bus vykdoma kartu su policija ir kitomis teisėsaugos institucijomis.

Prisiskambinti į anoniminę liniją bus galima numeriu 8700 60 777.

„Žiūrint žinias, (išgirdus – BNS) iš savo vaikų, kad mokykloje galbūt vyksta tokie įvykiai, galbūt sudėtinga kažkaip tiesiai į policiją, galbūt dėl kažkokių baimių ir nežinojimo (...) Mintis tokia atsirado, kad turėtų būti linija, kur galėtų saugiai informuoti, tai informacija patektų ir tada policija imtųsi atitinkamo veikimo pagal savo algoritmus“, – žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Kaip teigė generalinis policijos komisaras Renatas Požėla, pasitikėjimo linija „Narkotikams – ne“ siekiama skatinti visuomenės pilietiškumą bei didinti visuomenės ir policijos bendradarbiavimą bei pasitikėjimą.

„Išsikėlėme tris tikslus, tai yra suteikti galimybę bendruomenei, ypatingai tėvams, mokytojams, socialiniams darbuotojams, tiems patiems moksleiviams saugiai ir noriu pabrėžti – anonimiškai – pranešti apie neteisėtą narkotinių psichotropinių medžiagų platinimą“, – sakė R. Požėla.

Pasitikėjimo linija startavo antradienį 7 valandą ryto ir nuo šiol veiks darbo dienomis iki 20 valandos vakaro. Informaciją galima bus pateikti lietuvių, rusų ir anglų kalbomis, pranešimus priims apmokyti policijos įstaigų darbuotojai.

Kitu laiku, kaip ir anksčiau, pareiškimą bus galima parašyti ePolicija.lt portale arba skambinti telefonu 112.

Pasitikėjimo linija gauta informacija pateks į specializuotą kriminalinės policijos padalinį. Policijos tikslas – nedelsiant reaguoti į gautą informaciją, tad pareigūnai per parą atliks pirminį informacijos patikslinimą – patikrins, ar policija nevykdo tyrimo dėl tokio asmens ar fakto.

Linija bus finansuojama iš policijos biudžeto.

Su narkotikais susijusių nusikaltimų daugėja

A. Bilotaitės paviešintais duomenimis, Lietuvoje daugėja registruotų nusikalstamų veikų, susijusių su disponuojamomis narkotinėmis medžiagomis. Ministrės teigimu, 2023 metais jų fiksuota 26 procentais daugiau negu 2022 metais. 2022 metais jų buvo 2622, pernai užfiksuotos 3325 tokios veikos.

A. Bilotaitės teigimu, padidėjęs nusikalstamų veikų skaičius susijęs ne su pablogėjusia situacija, tačiau su aktyviu policijos darbu, mat daugiau tokių veikų yra išaiškinama.

Anot R. Požėlos, pernai populiariausiu narkotiku toliau išlieka kanapės. „Kanapės atkeliauja sausuma, jūra, siuntomis, oru, kanapės yra auginamos čia ir tai yra populiariausia narkotinė priemonė“.

Vidaus reikalų ministrės teigimu, pastebimas ir organizuoto nusikalstamumo grupuočių suaktyvėjimas.

„Žinome, kad visame pasaulyje tokia tendencija yra, kad tokios organizuoto nusikalstamumo grupuotės, jos pagrinde verčiasi ir užsiima su narkotikais susijusia veikla, turi tam tikrus tinklus. Matome tendenciją, kad Lietuvoje esančios organizuoto nusikalstamumo grupuotės tikrai ima bendradarbiauti su kitų šalių tinklais, atsiranda tam tikri integruoti tinklai“, – sakė A. Bilotaitė.

Ministrės teigimu, Lietuvoje nežymiai didėja nepilnamečių, įtariamų narkotikų disponavimu, skaičius. Pernai policijoje registruoti 195 nepilnamečiai, 2022 metais jų buvo 150.

Pasak jos, pagrindinis policijos darbas vyksta kovojant su nusikalstamo organizuotumo grupuotėmis ir užtikrinant mokyklų saugumą.

„Buvo parengtos saugumo rekomendacijos visoms mokykloms, jos buvo išplatintos ir mokyklos, savivaldybės ėmėsi atitinkamų veiksmų tas saugumo rekomendacijas įgyvendinti pas save“, – pridūrė ministrė.

Policijos duomenimis, pernai pradėta beveik 4 tūkst. ikiteisminių tyrimų, susijusių su narkotinėmis medžiagomis. Tai ketvirtadaliu daugiau nei 2022-iais, iš jų 656 tyrimai pradėti dėl narkotinių medžiagų platinimo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode