Marcinkevičius




Viceministras: kelią rusiškoms daržovėms į Lietuvą užkirstų apribotas jų įvežimas į ES

bulvesŠalies daržovių augintojams teigiant, kad Rusijoje užauginti agurkai ir pomidorai per Baltarusiją ir Lenkiją klastojant jų kilmės dokumentus patenka į Lietuvą, žemės ūkio viceministras sako, kad tam kelią užkirstų apribotas šios produkcijos įvežimas į Europos Sąjungą (ES).  

 

„Pagrindinė problema yra, kad tos prekės nepatektų į Europos Sąjungą. Europos Sąjungos viduje jau yra laisvas prekių judėjimas ir jau sunkiau yra kontroliuoti, kadangi pasienio kontrolė nėra atliekama, tai pagrindinis uždavinys yra riboti šių prekių patekimą į bendrąją rinką“, – trečiadienį LRT radijui sakė žemės ūkio viceministras Vytenis Tomkus. 

Jis priminė, jog kovą Lietuva kartu su Latvija, Estija, Lenkija ir Čekija paragino Europos Komisiją (EK) išanalizuoti galimybę apriboti Rusijos ir Baltarusijos kilmės maisto produktų importą į Bendriją. 

Lietuvos šiltnamių asociacija antradienį pranešė, jog į Lietuvą per Baltarusiją ir Lenkiją suklastojus kilmės dokumentus patenka Rusijoje užaugintos daržovės, daugiausia – agurkai ir pomidorai. 

Pasak daržovių augintojų, tokia produkcija Lietuvoje yra parduodama keletą kartų pigiau nei vietinė ar užauginta Lenkijoje arba Latvijoje.

„Didžioji dalis (rusiškų daržovių – BNS) atvykta iš Lenkijos jau su suklastotais dokumentais ir galimai dalis mūsų verslininkų net nežino, kad tai yra Rusijos Federacijoje užaugintos daržovės, nes jos atvyksta jau su lenkiškais dokumentais“, – LRT radijui antradienį sakė Lietuvos šiltnamių asociacijos valdybos pirmininkas Paulius Andriejavas.

Lietuvos šiltnamių asociacija teigė, jog kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją su prašymu imtis veiksmų, kad būtų sustabdytas produkcijos importas iš Rusijos.

„Mūsų rašte netgi yra pateiktos fotonuotraukos, kuomet agurkai yra netgi neslepiami, yra supakuoti dėžutėse Rusijos Federacijoje užaugintose ūkiuose, kur netgi yra nurodyti tiek augintojas – Rusija, tiek importuotojas – baltarusiška kompanija, tiek eksportuotojas – Lenkija“, – aiškino Paulius Andriejavas. 

Žemės ūkio viceministras Vytenis Tomkus teigė, kad pernai tiesioginio agurkų ar pomidorų importo iš Rusijos nebuvo – daugiausia iš šios šalies importuoti grybai, žirniai, grūdinės kultūros – daugiausia kukurūzai. 

Viceministro teigimu, praėjusiais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atlikusi 245 prekybos subjektų patikrinimus nustatė septynis maisto produktų ženklinimo neatitikimus, tačiau tarp jų agurkų ar pomidorų nebuvo.

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode