Marcinkevičius




Valstybės kontrolė ragina planuoti sienos stebėjimo sistemų atnaujinimą

sienosNors nuo pernai visa Europos Sąjungos (ES) išorės siena Lietuvoje stebima moderniomis sienos stebėjimo sistemomis, Valstybės kontrolė ragina jau dabar suplanuoti jų atnaujinimą.

Ši rekomendacija paskelbta ketvirtadienį paviešintame valstybės sienos apsaugos stiprinimo audite.

Pasak Valstybės kontrolės, audito rezultatai rodo, kad nuo 2023 metų visa ES išorės siena Lietuvoje stebima moderniomis sienos stebėjimo sistemomis

„Tačiau jau dabar būtina suplanuoti jų atnaujinimą, siekiant išvengti rizikos ateityje dėl netinkamos sienos stebėsenos“, – nurodo institucija.

Anot jos, iki 2030-ųjų turėtų būti atnaujintos visos 25 stebėjimo sistemos, kol kas nesuplanuotas 19 stebėjimo sistemų atnaujinimas. 

Audito metu taip pat vertintas fizinio barjero įrengimas prie sienos su Baltarusijos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnų aprūpinimas reikiamomis priemonėmis pagal patvirtintus standartus.

Auditoriai nustatė, kad pirmuoju etapu fizinis barjeras pasienio ruožuose, kuriuose fiksuoti didžiausi migracijos srautai, įrengtas ypatingos skubos tvarka trimis mėnesiais greičiau nei likusiuose ruožuose, tai yra, antruoju etapu.

Valstybės kontrolė vertino ir tai, ar VSAT pareigūnai yra aprūpinami priemonėmis, skirtomis veikti nepaprastosios padėties, mobilizacijos ir karo padėties metu pagal nustatytus standartus. Taip pat nagrinėta, ar jie turi visas reikiamas priemones funkcijoms atlikti ir užtikrinti savo saugumą kasdienėje veikloje.

Ši audito dalis neskelbtina viešai, jos rezultatai pateikti sprendimų priėmėjams.

Valstybės kontrolė audito rekomendacijas pateikė Vidaus reikalų ministerijai ir VSAT.

Šiemet VSAT į Lietuvą iš Baltarusijos neleistinose vietose neleido patekti iš viso 145 neteisėtiems migrantams.

Migrantų antplūdis į rytines Europos Sąjungos nares iš Baltarusijos kilo 2021 metais, Vakarai kaltina Minsko režimą jį organizavus.

Tuomet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Per šį laikotarpį Lietuvos pasieniečiai migrantus apgręžė daugiau kaip 22 tūkst. kartų. Kai kurie užsieniečiai ne po kartą bandė neteisėtai kirsti sieną.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode