Marcinkevičius




klimatoJungtinės Tautos pirmadienį pareiškė, kad kitais metais svarbiausios derybos dėl klimato kaitos vyks Vokietijoje, jei dėl Rusijos invazijos į Ukrainą Rytų Europa nepateiks kandidatūros.

Kasmet vykstančiose JT rengiamose derybose dėl kovos su klimato kaita, vadinamose COP, keičiasi regionai ir jose dalyvauja dešimtys tūkstančių dalyvių, įskaitant pasaulio lyderius ir pramonės įmonių vadovus.

Po COP28 derybų Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kurios prasidės šių metų lapkričio 30 dieną, kitąmet derybos turėtų vykti vienoje iš Rytų Europos valstybių.

Rytų Europos šalių grupė turi vieningai išrinkti COP29 šeimininkę, tačiau pranešama, kad Rusija prieštarauja, jog konferenciją organizuotų Europos Sąjungos narė dėl didelės įtampos su bloku, susijusios su karu Ukrainoje.

ES nepriklausančios šalys Armėnija ir Azerbaidžanas taip pat laikomos kandidatėmis, tačiau Baku puolimas ginčijamame Kalnų Karabacho regione padidino įtampą su Maskva.

JT bendrosios klimato kaitos konvencijos (UNFCCC) atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP sakė, kad teoriškai sprendimas turėtų būti priimtas per COP28 konferenciją Dubajuje, tačiau terminas nenustatytas.

„Jei Rytų Europos grupė nesusitars, COP29 bus surengta Vokietijoje“, kurioje UNFCCC sekretoriatas nuo 1996 metų yra įsikūręs Bonoje, pridūrė atstovas spaudai.

Atstovas spaudai teigė, kad JAE vėl pirmininkaus deryboms kaip COP28 šeimininkai.

Laikraštis „The Financial Times“ pranešė, kad JAE siūlė rengti derybas antrus metus iš eilės, nesant susitarimo, tačiau COP28 šeimininkai Jungtiniai Arabų Emyratai tai paneigė.

„Tai net nėra mūsų akiratyje“, – AFP sakė atstovas spaudai.

„Mes ir toliau daug dėmesio skiriame plataus užmojo klimato kaitos veiksmams COP28. Klausimas dėl COP29 šeimininkės sprendžiamas remiantis UNFCCC nustatytomis procedūromis“, – teigė jis.

Tai, kad dvi iš eilės konferencijos dėl klimato kaitos gali vykti naftos turtinguose JAE, sukėlė nevyriausybinių organizacijų, smerkiančių iškastinio kuro lobistų įtaką deryboms, pyktį.

Toks sprendimas būtų visiškai nepriimtinas, sakė organizacijos „Christian Aid“ pasaulinės advokatūros skyriaus vadovė Mariana Paoli.

Bonoje jau vyko dvi konferencijos dėl klimato kaitos, paskutinį kartą – 2017 metais, kai pirmininkaujantis Fidžis dėl logistinių priežasčių negalėjo priimti tūkstančių delegatų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode