Parama dėkojame




Slaugos studijos – kompetencijų, komandinio darbo ir lyderystės mokykla

slaugosAugant slaugytojų poreikiui, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva, šiais metais buvo padidintas valstybės finansuojamų vietų norintiems studijuoti slaugos studijas skaičius. Kokybiškos studijos ir galimybė specializuotis pasirinktoje slaugos srityje reikšmingai prisideda prie dar didesnio slaugos paslaugų tobulinimo.

SAM Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus patarėjo Artūro Šimkaus teigimu, tobulėjant sveikatos priežiūros galimybėms, didėja sveikatos priežiūros specialistų kompetencijų plėtros, aukštesnio jų savarankiškumo lygio, komandinio darbo įgūdžių ir lyderystės poreikis. „Informacinės technologijos ir dirbtinis intelektas yra vis plačiau taikomi sveikatos priežiūros srityje. Todėl studijų programų tobulinimas, jų metu suteikiamų kompetencijų plėtra yra neišvengiama būtinybė – ateities slaugytoją matome kaip kompetentingą, savarankišką savo srities profesionalą, gebantį būti komandos lyderiu“, – sakė jis.

SAM atstovui pritarė ir Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Studijų kokybės vystymo vadovė Vilma Rastenienė: „Slaugos praktikoje ir studijų metu diegiamos informacinės technologijos, moderni medicinos ir slaugos įranga, kuriai valdyti būtinas informacinių technologijų išmanymas. Studijų metu studentai simuliacinėse klasėse mokosi atlikti įvairias procedūras, naudodami daugiafunkcius muliažus, modernią kompiuterinę įrangą“.

Įgyti slaugytojo kvalifikaciją siūlo net 12 aukštojo mokslo institucijų

V. Rastenienės teigimu, šiuo metu bendrosios praktikos slaugytojus Lietuvoje rengia 12 aukštojo mokslo institucijų: 3 universitetai ir 9 kolegijos. Universitetinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis įgyjamas sėkmingai baigus 4 metų trukmės studijas, o profesinis bakalauro laipsnis – baigusiems 3,5 metų trunkančias kolegines studijas.

Siekiantys studijuoti slaugą kolegijose, gali pretenduoti į valstybės finansuojamas ir nefinansuojamas vietas. Taip pat yra galimybė studijuoti valstybės nefinansuojamoje vietoje su stipendija. Stojantieji turi būti išlaikę lietuvių kalbos, matematikos ir vieną laisvai pasirinktą valstybinį brandos egzaminą. Stojančiųjų į slaugos studijas kolegijose konkursinis balas turėtų būti ne žemesnis nei 4,3.

Bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikaciją įgiję asmenys gali įgyti specializaciją pagal neformaliojo švietimo studijų programas: Operacinės slaugos; Anestezijos ir intensyviosios terapijos; Psichikos sveikatos slaugos; Skubiosios medicinos pagalbos slaugos (GMP) ir Bendruomenės slaugos. Specializacijų programos vidutiniškai trunka 6 mėn. ir yra vykdomos kolegijose.

Absolventai džiaugiasi perspektyvų gausa

Įgijusieji bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikaciją ir turintys Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie SAM išduotą slaugos praktikos licenciją, gali dirbti bendrosios praktikos slaugytojais visų lygių asmens sveikatos priežiūros įstaigose. 

Slaugos studijų absolventė Gerda Bukauskaitė-Žiūkienė pasakojo, kad studijuojant kolegijoje labiausiai patiko koncentruotas dalykų dėstymas bei studijų kokybė. Studijų metu jai teko galimybė pasisemti patirties ir užsienio šalyse: Belgijoje, Portugalijoje, Suomijoje – slaugos studijų programose besimokantieji gali pasinaudoti mainų programų teikiamomis naudomis ir išvykti studijuoti arba atlikti praktiką į užsienio institucijas. 

„Kadangi įsidarbinau iš karto po studijų baigimo, beveik visos įgytos žinios buvo naudojamos praktiškai. Gavau ne vieną darbo pasiūlymą. Pirmojo sulaukiau dar studijuodama, pirmosios praktikos metu. Tai buvo ganėtinai keista, nes maniau, kad ligoninė tikrai nelauks, kol pabaigsiu studijas. Tačiau po studijų baigimo susisiekusi su įstaiga gavau patvirtinimą, kad esu laukiama ir kviečiama įsidarbinti“, – sakė ji.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode